Tarina eräästä asentajastamme

04.04.2023

Se oli vuosi 1978 ja syyskuun alku kun hän astui ensimmäistä kertaa Ikaalisten-Parkanon Puhelin Oy:n Parkanon toimipisteen ovista sisään. Paikalle hän oli suunnistanut kartan avulla, sillä hän ei ollut ennen käynyt Parkanossa. Työhaastattelu oli hoidettu, millä muullakaan tavalla kuin puhelinyhtiölle ominaiseen tapaan, puhelimitse. Ensimmäinen päivä IPP:llä keskusasentajana Parkanossa alkoi paikkoihin tutustumisella.

Niistä päivistä asti Ikaalisten-Parkanon Puhelimen Oy:n puhelinkeskus on ollut samoissa tiloissa Parkanossa. Tuoreen puhelinasentajan aloittaessa, tiloissa oli vuokralla myös Posti- ja lennätinlaitos. Posti- ja telelaitos oli vuosina 1927–1990 toiminut liikenneministeriön alainen valtion posti- ja teletoimintaa harjoittanut keskusvirasto, joka myöhemmin jakautui Posti Group Oyj:ksi ja Sonera Oyj:ksi (Telia Finland Oyj).

Suuria muutoksia työpisteen suhteen hänellä ei ole ollut, vain työhuone on vaihtunut. Reilun 44 vuoden aikana yrityksen toimitusjohtaja on vaihtunut vain kolme kertaa. Työn ovat kuitenkin pitäneet mielekkäänä jatkuvat alan ja työnkuvan muutokset.

Alkuaikoina hänen työhönsä kuuluivat puhelinkeskuksilla puhelinvaihteiden korjaukset ja asennukset sekä huollot rahapuhelimiin, joita oli jokaisessa kunnassa kymmeniä. Vielä vuonna 1992 IPP:llä oli 21 puhelinkioskia ja 67 yleisöpuhelinta toimialueellaan. Tällöin IPP:n päätoimialueeseen kuuluivat Kihniö, Ikaalinen ja Parkano. Hän oli myös mukana kun ensimmäinen GSM-verkko rakennettiin IPP:n toimialueelle 90-luvun alussa, jolloin myös ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin rakentamassamme verkossa.

Suurimman muutoksen hän koki IPP:llä digitalisaation myötä. Se oli uuden rakentamisen aikaa. Vanhat keskukset korvattiin uusilla kun nousukiertovalitsijatekniikka vaihtui Nokian toimittamaan digitaaliseen DX-keskustekniikkaan. Hän kuvailee tekniikan muutosta hienoksi hetkeksi. Nyt digitaalitekniikka on vaihdettu jo kolme kertaa erilaiseen, mutta edelleen saman toimittajan tekniikalla jatketaan. Nykyään hänen työnsä kuluvat korjaus- ja muutostöiden parissa.

Hän kuvailee IPP:tä yrityksenä, joka on aina ollut kehityksen kärjessä. Aallon harjalla yritys on ollut digitalisaation suhteen sekä SDH-verkot on otettu myös käyttöön ensimmäisten joukossa. Tekniikan kehittyessä nopeasti myös tulevaisuudessa, on IPP:n jatkettava samaa rataa.