Nopea, pätkimätön ja ekologinen - tässä ovat valokuidun hyödyt

22.03.2023

Valokuitu tarjoaa ylivoimaisen nopean ja tehokkaan nettiyhteyden niin kotiin kuin yrityksillekin. Mutta mitkä ovat tarkalleen valokuidun hyödyt? Tässä artikkelissa käymme konkreettisesti läpi, miksi valokuitu tarjoaa parhaan nettiyhteyden ja on tulevaisuuden valinta tiedonsiirtotekniikaksi.

 

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on tämän päivän nopein ja tehokkain tiedonsiirron tekniikka. Käytännössä valokuitu on ohut lasista, tai joissain tapauksissa sisäverkkojen ollessa kyseessä muovista, valmistettu kaapeli, jota pitkin tietoa siirretään paikasta toiseen. Valokuitu johtaa nimensä mukaan valoa eli siirrettävät bitit on muutettu valopulsseiksi.

Tietoliikenneyhteyksiin hyödynnetty valokuitu on ohutta kvartsilasista valmistettua kaapelia. Sen sisällä kulkee laservalo, joka on kehitetty siirtämään tietoa. Valon mukana tieto kulkee valtavan nopeasti, valonnopeudella ja siksi valokuitua suositaan uusimmissa tietoliikenneyhteyksissä. Myös nopeaa langatonta 5G-verkkoa rakennetaan valokuidun avulla: tukiasemia yhdistää maan alla kulkeva valokuituverkko.

Valokuidulla on useita hyötyjä verrattuna aiempiin teknologioihin ja jopa nopeimpiin mobiiliyhteyksiin. Hyödyt ja erot herättävät usein kysymyksiä, ja siksi käsittelemme tässä artikkelissa hyötyjä yksi kerrallaan.

 

Valokuitu tarjoaa nopeimman yhteyden

Valokuidun ilmeisin hyöty on nopeus. Valokuidussa tieto liikkuu nopeammin kuin millään muulla tiedonsiirtotekniikalla. Tavallisesti esimerkiksi kodin nettiyhteydet siirtävät tietoa 50–100 Megabittiä sekunnissa. Valokuidulla kodin nettiyhteyden perusnopeus alkaa olla 1000 Megabittiä sekunnissa ja tarvittaessa se voi olla jopa 10 000 Megabittiä sekunnissa. Runkoverkoissa normaali nopeus on tällä hetkellä 100 000 Megabittiä sekunnissa ja siitä ylös päin kerrannaisilla esimerkiksi 400 000 Megabittiä sekunnissa.

 

Valokuidulla kaista riittää aina

Valokuidulla ei ole lähes lainkaan kapasiteettirajoitteita. Tämä tarkoittaa, että vaikka käyttäjiä olisi paljon ja tietoa siirtyisi isoja määriä, ei valokuituyhteys hidastu tai pätki.

Kotitalouksille tämä näkyy esimerkiksi niin, että kaistaa riittää jokaisen perheenjäsenen tarpeisiin samaan aikaan. Yksi striimaa leffaa, toinen pelaa netissä videopeliä ja kolmas istuu videopalaverissa pitämässä esitystä: valokuituyhteys riittää kaikille häiriöttömänä ja nopeana.

 

Valokuitu mahdollistaa myös uudenlaisten palveluiden käytön

Tulevaisuudessa yhä useampi kodin ja toimiston laite tarvitsee luotettavan nettiyhteyden. Lisäksi esimerkiksi äly-TV voi tarjota uudenlaisia palveluita, jotka käyttävät entistä enemmän nettikaistaa. Näiden palveluiden sujuva käyttö vaatii verkkoyhteydeltä tulevaisuudessa yhä enemmän tehoa ja luotettavuutta.

Valokuitu voi olla yksi ratkaisu tulevaisuuden uusien palveluiden ja laitteiden pyörittämiseen. Rajoittamaton kaista ja suuri nopeus mahdollistavat tulevaisuudessa esimerkiksi 360°-lähetysten katselun VR-laseilla ja 4K-videoiden häiriöttömän lataamisen ja toistamisen.

Yrityksissä on tulevaisuudessa yhä enemmän käyttöä luotettavalle verkkoyhteydelle. Etätyön yleistyessä laadukas videoyhteys on välttämätön. Työtehtäviin tarvitaan yhä enemmän kaistaa: arjen työssä muun muassa siirretään ja käsitellään yhä isompia datamääriä, ja nettiyhteydeltä vaaditaan tällöin enemmän suorituskykyä.

 

Valokuitu on ekologinen vaihtoehto

Kodin tai toimiston ympäristöystävällisyydessä yksi tekijä on myös se, millainen nettiyhteys on käytössä, sillä tiedonsiirtokin kuluttaa energiaa. Myös tiedonsiirtoverkkojen rakentamisella on ympäristövaikutuksensa.

Yleisesti mobiilitiedonsiirto vaatii valtavasti enemmän energiaa kuin tiedonsiirto kiinteässä verkossa. Valokuidussa tiedonsiirtoon kuluvan energian määrä suhteessa siirrettyihin tietomääriin on vielä pienempi kuin muissa kiinteissä verkoissa. Finnet-liiton juuri julkaiseman ympäristötutkimuksen mukaan valokuituverkon rakentamisesta ja käyttämisestä syntyvä vuotuinen hiilidioksidipäästömäärä per kotitalous (5,48 kg) vastaa noin puolen promillen osuutta keskiverron suomalaisen hiilijalanjäljestä. Kotitalouden valokuituliittymän vuosittainen päästömäärä vastaa esimerkiksi noin 35 kilometrin autoilun hiilidioksidipäästöjä polttomoottorikäyttöisellä autolla (keskimääräiset auton päästöt Sitran arviosta).

Valokuidun energiatehokkuus johtuu ensi sijassa siitä, että data siirtyy siinä tehokkaammin, eikä valokuitu vaadi lisäenergiaa käyttäjä- tai tietomäärän lisääntyessä. Suurempi määrä tietoa siirtyy valokuidussa siis pienemmällä määrällä energiaa, eli energian kulutus siirrettyä bittiä kohden on muita verkkoja pienempi.

On tärkeää ymmärtää, että kun tiedonsiirron määrä jatkuvasti kasvaa, myös sähkönkulutus kasvaa. Tiedonsiirron kasvaminen nostaa huomattavasti enemmän mobiiliverkkojen sähkönkulutusta. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimuksen mukaan mobiiliyhteyksien sähkönkulutus on reilusti yli kaksinkertainen valokuituun verrattuna. 

Valokuitu kantaa tulevaisuuden datamäärät, kun taas mobiiliverkko ei. Jotta mobiiliverkon kapasiteettia voidaan kasvattaa, tulee se päivittää aina uuteen sukupolveen ja uusia verkkolaitteet.

Vaikuta pienillä teoilla omaan hiilijalanjälkeesi. Valokuitu mahdollistaa niin elokuvien striimaukset kuin häiriöttömät verkkokokoukset kotona, jolloin turha auto- tai lentomatka jää tekemättä. Valokuitu on ekologisin vaihtoehto ja varma investointi tulevaisuuteen.

 

Investointi valokuituun nostaa kiinteistön arvoa

Valokuitua käyttöönotettaessa siihen liittyy aina alkuinvestointi. Se johtuu siitä, että koti tai liiketila yhdistetään olemassa olevaan valokuituverkkoon. Kustannus on tyypillisesti 1000–2000 euroa riippuen kuituverkon tarjoajasta ja paikkakunnasta.

Valokuitua ei valitettavasti saa mukaansa, jos muuttaa uuteen kotiin, mutta tehty investointi ei yleensä mene hukkaan. Valokuitu nimittäin nostaa kiinteistön arvoa. Moni kodinostaja on valmis maksamaan vähän ekstraa siitä, että talo tai taloyhtiö on liitetty valokuituverkkoon ja uudessa kodissa pääsee saman tien surffailemaan laadukkaassa verkossa.

 

Miten saan valokuidun käyttöön?

Valokuidun saa käyttöön kotiin ja toimistoon, jos ne sijaitsevat valokuituverkon alueella. IPPn valokuitu on saatavilla yrityksille, taloyhtiöille ja yksityisasiakkaille. Yrityskuitua tarjoamme tällä hetkellä Ylöjärven, Elovainion, Kolmenkulman ja Tampereen alueilla, sekä niiden välillä kolmostien varrella.

Alueen yrityksille valokuitu on luotettava ratkaisu, joka tuo vastauksen pätkivään nettiin ja tarjoaa riittävän nopeuden vaativaankin käyttöön. Tarkemmat tiedot yrityksille suunnittelemamme Elli Kuidun käyttöönotosta löydät täältä.

Taloyhtiöille valokuitu voi olla jopa suhteellisen edullinen investointi, kun kulut jakautuvat osakkaiden kesken ja valokuitu nostaa asunto-osakkeiden arvoa. Voit lukea tarkemmin IPP:n talokuidusta täältä.

Valokuitu on hyvä ratkaisu myös omakotiasujalle. Kaikki laitteet ja palvelut pelaavat pätkimättä luotettavalla Kotikuidulla. Videopalaverit kuuluvat ja näkyvät kotitoimistollakin ilman häiriöitä, vaikka jälkikasvulla olisi Fortnite-turnaus viereisessä huoneessa. Katso täältä, miten saat Kotikuituliittymän käyttöösi.