Miten varaudun kiertäviin sähkökatkoihin?

16.12.2022

Kiertävät sähkökatkot ovat päivä päivältä lähempänä toteutumista

Lokakuussa Fingrid Oyj kertoi, että tämänhetkisessä maailmantilanteessa on järkevää varautua sähkön niukkuuteen sekä siihen, että sähköpula voi aiheuttaa sähkökatkoksia. Kahden tunnin mittaiset kiertävät sähkökatkot tulevat valitettavasti lyhyelläkin varoajalla, annettuna ja pyytämättä. Vuorokauden aikana sähkökatkoja voi tulla useampi, mutta sähkökatkojen välissä on vähintään yhtä pitkä aika kuin viimeinen sähkökatko on kestänyt. Tässä ajassa UPS (Uninterruptible Power Supply) eli laite, joka takaa tasaisen virransyötön lyhyissä katkoissa, ehtii latautua. Jos sähkökatkoja osuu parikin työpäivään, jää työpäivä hyvin lyhyeksi katkon vuoksi ja tämän takia kannattaa suojautua UPSilla.

Sähkökatkoista tulee aiheutumaan laitteiden rikkoontumisia. Virtalähteiden tai laitteiden kondensaattorit ovat vuosien saatossa kuivuneet, joka voi aiheuttaa sen, ettei laite enää käynnisty sähkökatkon jälkeen. Helposti luullaan, että nimenomaan se sähkökatko on aiheuttanut laitteen rikkoontumisen, mutta totuus on toinen. UPSiin kytketyt laitteet eivät kärsi sähkökatkosta vaan UPSilla voidaan suojata laitteet helposti jopa kahden tunnin katkon ajan.

Sähkökatkon aikana 5G ja 4G tukiasemat jaksavat pysyä noin 15 minuuttia päällä, jonka jälkeen mobiilidatankäyttö loppuu. Tämä kannattaa huomioida esimerkiksi etätöitä tehdessä ja erilaisissa turvajärjestelmissä jne. Mobiilipuhe toimii pääsääntöisesti noin kahden tunnin kiertävän sähkökatkon ajan, mutta kuuluvuus voi heikentyä ja sisäpeitto hävitä.

Me IPP:llä olemme varmistaneet, että meidän kiinteät yhteytemme pysyvät IPP:n päästä käytettävissä hyvin kahden tunnin sähkökatkon ajan. Mobiilitukiasemaan verrattuna kiinteiden yhteyksien sähkönkulutus on murto-osa, jonka takia yhteyksissä on erinomaiset akustovarmennukset.

IPP:n asiakkaana sinun tulee huolehtia oman kuitupäätelaitteen ja mahdollisen WiFi-tukiaseman sähkön varmistus sähkökatkon aikana. Kannettava tietokone ja tabletti toimivat kahden tunnin sähkökatkon ajan, jos niiden akut on ladattu, mutta esimerkiksi televisio ei. Kuidun päällä toimivat puhelinliittymät pitää myös huomioida, sillä ne eivät toimi sähkökatkon aikana ilman asianmukaista sähkön varmistusta. Perinteiset puhelinliittymät toimivat myös sähkökatkolla.

Yrityksissä on enemmän huolehdittavaa sähkökatkoja ennakoiden, mutta ei mahdottomasti, jos käytössä on kannettavat tietokoneet ja tabletit. Riittää, että kuitupäätelaitteen, palomuurin, kytkimen ja WiFi-tukiasemien sähkönsyöttö on varmistettu. Pöytäkoneet ja erilliset näytöt kuluttavat sen verran paljon sähköä, että UPSin sijasta tarvitaan äkkiä varavoimakonetta ja sen liitännän rakentamiseen sähkömiestä. Mahdollisten olemassa olevien UPSien testaus kannattaa suorittaa viipymättä, jotta ehdit tarvittaessa tilata uudet akut.

Entä sähkökatkojen huomiointi kulunvalvotuissa tiloissa? Kulut eivät toimi normaalisti pitkillä kahden tunnin sähkökatkoilla, ja myös hissien käyttöä kannattaa välttää, jotta ihmisiä ei jää sähkökatkojen ajaksi loukkuun hisseihin.

Mitä sähkökatkon jälkeen?

Sähköjen palatessa takaisin on huomioitava kotitalouden vaaran paikat, kuten uuni tai liesi, joka on ollut päällä sähkökatkon alkaessa. Katkon tullessa kannattaa aina sammuttaa liesi ja uuni, jos vaikka lähdetkin sähkökatkon aikana pois kotoa. Liesien ja muiden sammutus sähkökatkoilla pienentää myös jännitehäiriötä, jolloin sähköjen palatessa kuormaa ei ole turhaan päällä ja laiterikkojen riski on pienempi. Kulunvalvotuissa kohteissa on tärkeää varmistaa sähköjen palatessa, että ovet ovat lukossa eivätkä jää auki.

Tilaa meiltä UPS niin varmistat juuri sinulle tärkeiden laitteiden toimimisen myös talven kiertävien sähkökatkojen aikana. Kysy lisää!

Kuluttaja-asiakkaat: asiakaspalvelu@ipp.fi tai 03 450 5610
Yritysasiakkaat: yritysmyynti@ipp.fi tai 03 450 5590