Miten suojautua tietoturvahyökkäyksiltä?

09.06.2022
Tietoturvan merkitys on korostunut entisestään ja mediasta voi lukea päivittäin uutisia erilaisista uhista. Mutta, mitä olisi tietoturvasta syytä tietää ja miten suojautua nykyaikaisilta uhilta. Tässä tiivistettynä tietoturvallinen digielämä.
 

Huijaukset

Erilaiset huijaukset ovat yleistyneet räjähdysmäisesti. Vuonna 2021 verkkohuijarit saivat huijattua suomalaisilta yli 30 miljoonaa euroa. Summa on noussut yli 60 prosenttia edellisestä vuodesta*.

Rikolliset lähestyvät uhreja tyypillisesti sähköpostilla, mutta tekstiviestit ja puhelut ovat myös lisääntyneet. Osa viesteistä on kieliopiltaan niin tökeröitä, että ne paljastuvat nopeasti huijauksiksi. Mutta, liikkeellä on myös hyvin taitavasti tehtyjä huijauksia, joihin voi langeta kuka vain. Rikolliset pyrkivät saamaan uhriltaan rahaa, joten pankkitunnusten kalastelu on yleistä erilaisten luottokorttihuijausten ohella.

Moni huijaus perustuu kiireeseen. Pysy siis tarkkana. Alla on listattu muutama tyypillinen huijaus.

  1. Sinulle tarjotaan kallista tuotetta tai palvelua erittäin edullisesti, kuten yhdellä eurolla.
  2. Pakettisi on jäänyt matkalle ja sen saamiseksi perille pyydetään muutaman euron summaa.
  3. Saat ilmoituksen, että sosiaalisen median tilisi salasana on vaihdettu tietämättäsi.
  4. Saat esim. Facebookin Messengeristä viestin, jossa tuttusi ilmoittaa, että olet mukana arvonnassa.
  5. Olet myymässä tavaraa netissä ja saat ulkomailta erikoisen ostoilmoituksen.

F-Securen tietoturvaan kuuluu ’selauksen suojaus’ -niminen ominaisuus, joka ilmoittaa käyttäjälle, jos hän on päätymässä tunnetulle huijaussivustolle. Se on hyvä apu päivittäisessä netinkäytössä.
 

Haittaohjelmat

Haittaohjelmat, eli kansankielellä virukset ovat edelleen riesanamme. Nykyisessä maailmantilanteessa saatetaan pyrkiä kaatamaan jokin verkkopalvelu, kuten pankki tai viranomaistaho ns. palvelunestohyökkäyksellä. Tällaisiin hyökkäyksiin voidaan käyttää kaapattujen laitteiden ”armeijaa”. Haittaohjelmat voivat kaapata laitteemme osaksi tällaista armeijaa. Siksi on erityisen tärkeää suojata tietokoneet ja mobiililaitteet nykyaikaisella ja laadukkaalla tietoturvaohjelmistolla.

Haittaohjelmat tekevät paljon muutakin pahaa, joten laitteiden suojaaminen kannattaa aina.
 

Identiteetti ja yksityisyys

Identiteettivarkaudet ovat kasvussa. Tyypillinen tapa on kaapata jokin käyttäjätili. Se voi olla sähköposti tai sosiaalisen median tili. Tällaisten varkauksien selvittäminen on aikaa vievää ja siitä voi koitua harmin lisäksi taloudellisia menetyksiä. Pahimmillaan uhrin nimissä voidaan ottaa pikavippejä ja tilata erilaisia tavaroita.

Yleisin syy käyttäjätilien kaappauksiin on salasanat.

  1. Liian lyhyet ja liian ilmeiset salasanat, kuten oma nimi ja syntymäaika ovat helposti pääteltävissä ja siten käyttäjätili on murrettavissa.
  2. Rikolliset käyvät ensimmäiseksi läpi listan yleisimmistä salasanoista, kuten ’qwerty’, ’kissa1234’ jne.
  3. Saman salasanan käyttö on suuri riski. Heikommin suojatun palvelun tietomurto antaa rikollisille “sen ainoan” salasanan, jota käyttämällä voidaan päästä käsiksi tärkeisiin, paremmin suojattuihin palveluihin.

Ole huolellinen, kun asioit netissä. Jos olet epävarma saamastasi viestistä, tarkista sen oikeellisuus olemalla lähettäjään yhteydessä. Muista, että pankit tai viranomaiset eivät koskaan kysele luottokorttitietoja tai verkkopankkitunnuksia puhelimitse tai viestien välityksellä.

Käytä avoimissa Wifi-verkoissa VPN-toimintoa, joka piilottaa sinut mahdollisesti samassa verkossa toimivilta rikollisilta. VPN-toiminto on myös kätevä yksityisyyden suojaamiseen. Verkon toimijat eivät tunnista sinua, koska VPN-yhteys piilottaa todelliset käyttäjätietosi.

 

Meiltä saat tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin erilaiset tietotuvaratkaisut. Kuluttajaratkaisuna tarjoamme F-Securen kattavaa kotimaista tietoturvaa ehkäisemään haittaohjelmia ja turvaamaan netissä asiointia.
 

 

* Kyberturvallisuuskeskus, Tietoturvan vuosi 2021