Mitä ovat sisä- ja ulkoverkko?

25.01.2023

Isot ja pienet yritykset tarvitsevat tänä päivänä nettiä. Toimiva internetyhteys on monen yrityksen toiminnan ytimessä: jos yhteydet eivät toimi, pysähtyy monen työskentely siihen paikkaan. Siksi yrittäjän on hyvä tietää nettiyhteyteen liittyvät perusasiat ja -termit.

Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, mitä tarkoittavat sisä- ja ulkoverkko, miten ne vaikuttavat yrityksen nettiyhteyksien toimintaan ja turvallisuuteen, sekä kerromme, miten varmistat oman yrityksesi nettiyhteyden toiminnan kaikissa tilanteissa.

 

Mikä on sisäverkko?

Sisäverkko tarkoittaa yrityksesi toimitilojen sisällä toimivaa verkkoa, jota pidetään myös luotettuna verkkona. Verkko koostuu modeemista tai reitittimestä, palomuurista, sekä mahdollisesta kytkimestä ja WLAN-tukiasemista, jotka välittävät verkkoyhteyden yrityksen päätelaitteisiin. Sisäverkko voi olla joko langaton tai se voi kulkea perinteisesti Ethernet-kaapelointia pitkin.

Modeemi tai reititin toimittavat internetyhteyden ulkomaailmasta ja muodostavat turvallisen sisäverkon palomuurin avulla. Tätä sisäverkkoa yrittäjä ja työntekijät voivat käyttää laitteillaan. Nykyään yrityksissä on paljon erilaisia verkkoyhteyttä käyttäviä laitteita. Tietokoneiden lisäksi maksupäätteet, työntekijöiden puhelimet ja tabletit, ja jopa koneet ja laitteet voivat tarvita verkkoyhteyttä. Siksi on tärkeää huolehtia, että verkkoyhteys on laadukas ja pätkimätön sekä eritysesti tietoturvallinen.

Sisäverkossa voi olla käytettävissä erilaisia, ainoastaan työntekijöiden ja yrityksen sisäiseen käyttöön tarkoitettuja ohjelmistoja ja laitteita. Näissä voi olla sellaista tietoa, joka ei missään tapauksessa saa päästä ulkopuolisten käsiin, esimerkiksi työntekijöiden ja asiakkaiden henkilötietoja ja muuta tietosuojan alaista tietoa, minkä vuoksi on erittäin tärkeää huolehtia verkon tietoturvallisuudesta.

Vielä vuosikymmen sitten etenkin yritysten verkot olivat perinteisiä kaapeliverkkoja eli tietokone pääsi verkkoyhteyteen vain, kun Ethernet-kaapeli oli paikallaan. Nykyään yritykselle voi olla käytännöllisempi ratkaisu ottaa käyttöön langaton verkko, jota voivat hyödyntää myös ne laitteet, joissa ei ole paikkaa Ethernet-kaapelille. Käytännössä näitä ovat mobiililaitteet ja useimmat uudet kannettavat tietokoneet, joista Ethernet-portti on jätetty pois WLANien eli langattomien verkkojen yleistyessä.

 

Etätyö ja yrityksen sisäverkko

Tänä päivänä monen yrityksen työntekijät tekevät ainakin satunnaisesti etätöitä. Silloin tietoturvasta on huolehdittava aivan erityisen tarkasti ja hiukan eri keinoin kuin lähityössä.

Yksi tapa on mahdollistaa etätyöntekijöiden liittyminen yrityksen sisäverkkoon turvallisen VPN-yhteyden avulla. Tässä sekä monessa muussa tilanteessa on yrityksessä suositeltavaa ottaa työntekijöille käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen yrityksen tärkeisiin järjestelmiin ja pilvipalveluihin.

 

Mikä on ulkoverkko?

Ulkoverkosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä yrityksen toimitilojen ulkopuolista verkkoa, kuten julkista internetverkkoa, johon modeemi tai reititin ottavat yhteyden tuottaakseen palomuurin avulla turvallisen sisäverkon yritykselle.

Ulkoverkosta puhutaan myös kirjainlyhenteellä WAN eli Wide Area Network. Se tarkoittaa suoraan käännettynä laajan alueen verkkoa. Sisäverkko taas tunnetaan lyhenteellä LAN eli Local Area Network – paikallisen alueen verkko. Jos eteen lisätään vielä tuplavee (WLAN) tarkoitetaan langatonta lähiverkkoa (Wireless Local Area Network).

Miten sisäverkon tietoturva ja luotettavuus varmistetaan?

Sisäverkon laatua ja tietoturvallisuutta pohtiessa tärkeää on riittävän tehokas yhteys internetiin, kuten valokuituyhteys, sekä laadukkaalla palomuurilla toteutettu verkon luotettava suojaus. Laadukas palomuuri mahdollistaa myös näkyvyyden omaan lähiverkkoon, jota tarvitaan tietoturvapoikkeamien havainnointiin ja selvittämiseen.

Tietoturvan vuoksi yrityksen sisäverkko tulee aina suojata huolella ja jakaa eri käyttötarpeisiin, esimerkiksi vierailijaverkkoon, kassaverkkoon ja tuotannonverkkoon, jotta ulkopuoliset eivät pääse verkon kautta käsiksi yrityksen tietoihin ja laitteisiin. Suljettu sisäverkko ja hyvä palomuuri varmistavat, että kutsumattomat vieraat pysyvät ulkona.

Lue täältä lisää IPP:n lähiverkkopalveluista eri kokoisille yrityksille, sekä tietoturvapalveluistamme.

Ulkoverkon laatu vaikuttaa siihen, miten sujuvasti netti toimii yrityksen toimitiloissa. Jos ulkoverkko ei ole alueellasi hyvä, ei paraskaan reititin tuota toimitilaasi luotettavaa ja nopeaa nettiyhteyttä. Jos toimit Ylöjärven, Tampereen ja Nokian alueella kolmostien varressa, on saatavillasi todennäköisesti IPP:n nopea ja luotettava Elli Valokuitu. Tutustu tarkemmin Elli Valokuituun ja kysy tarvittaessa meiltä lisää!

Verkko asiakkaiden käyttöön

Kahviloissa ja ravintoloissa halutaan usein tarjota verkko myös asiakkaiden käyttöön, koska uusien rakennusten rakenteet estävät tehokkaasti 4G ja 5G yhteyksien käytön sisätiloissa. Tähän ratkaisuna on tarjota asiakkaille vierailijaverkon Wlan-yhteys käyttöön. Tällaisen asiakkaiden käyttöön tarkoitetun sisäverkon on syytä olla erillinen yrityksen työntekijöiden ja laitteiden käyttämistä verkoista. Näin varmistetaan työntekijöiden ja yrityksen laitteiden käyttämän verkon tietoturvallisuus.