Internetyhteyden nopeus kasvaa käyttötavan mukana – näin valitset itsellesi sopivan yhteyden

02.11.2023
Valokuitu mahdollistaa jopa vaativaan käyttöön soveltuvan 10 gigan internetyhteyden. Tavalliseen kotiin riittää yleensä pienempikin kaista.
 

Teknologian kehittyessä kasvavat myös vaatimukset internetyhteyden nopeudelle. Nokian ennusteen mukaan vielä tämän vuosikymmenen lopulla tavallisen kotitalouden käyttöön ei enää riitä 1 gigan internetyhteys, sillä videostriimaamisen, online-pelaamisen ja erilaisten VR- ja AR-palveluiden käytön kasvaessa vaaditaan myös yhä suurempaa kaistan nopeutta.

Nopean internetyhteyden mahdollistaa valokuitu, jossa hyödynnetään uusinta teknologiaa ja tiedonsiirtotekniikkaa. Valokuitu johtaa nimensä mukaisesti laservaloa, jonka mukana tieto kulkee valonnopeudella. Minkälainen internetyhteys kannattaa valita aivan tavalliseen kotikäyttöön? Se riippuu täysin siitä, millaisiin tarkoituksiin internetiä kotitaloudessa käytetään.


Normi surffaajalle riittää pienempikin kaista

Internetyhteyden nopeutta valittaessa olennaisinta on ottaa huomioon ladattavan tiedon määrä.

Internetyhteydeltä ei vaadita suurta nopeutta, jos sitä käytetään lähinnä sähköpostien lukemiseen ja uutisten tai sosiaalisen median selailuun. Tällöin myöskään sillä ei ole merkitystä, että kotitaloudessa on useampi käyttäjä.

Tavalliseen kotikäyttöön riittää useimmiten esimerkiksi 100 megan internetyhteys, joka varmistaa internetin sujuvan peruskäytön.

Internetyhteyteen kohdistuvat vaatimukset kasvavat kuitenkin huomattavasti silloin, kun yhteyttä käytetään etätyöskentelyyn, online-pelien pelaamiseen, suurten tiedostojen lataamiseen tai sisällön samanaikaiseen striimaamiseen. Tällöin kannattaakin harkita 1000 megan yhteyden hankkimista.

 

IPP:N VINKIT INTERNETYHTEYDEN VALINTAAN

PIENI KOTITALOUS

1-3 henkilöä, jotka käyttävät internetiä esimerkiksi verkkosisältöjen selailuun ja tavanomaiseen striimaamiseen.

Suositeltava internetyhteys 100M.

 

KESKIKOKOINEN KOTITALOUS

3 tai useampi henkilöä, joilla on kaikilla käytössään älypuhelin tai tietokone, ja jotka käyttävät yhteyttä samanaikaisesti esimerkiksi striimaamiseen, videoneuvotteluihin ja pelaamiseen.

Suositeltava internetyhteys 1000M (1G).


ISO KOTITALOUS/VAATIVA KÄYTTÖ

Suurempi kotitalous tai useampi perheenjäsen, jotka käyttävät yhteyttä etätyöhön, videoneuvotteluihin, vaativien ohjelmistojen käyttöön, sisältöjen samanaikaiseen striimaamiseen ja tiedostojen lataamiseen samalla, kun käytössä on useampi älypuhelin, tietokone, pelikonsoli ja äly-TV.

Suositeltava internetyhteys 1000M tai 10G.
 

Huomioi etätyöskentelyn vaatimukset

Yhä useampi työskentelee nykypäivänä etänä. Tämä asettaa omat haasteet ja vaatimukset kodin internetyhteydelle.

Etätyöskentelyyn vaadittava yhteyden nopeus riippuu täysin työn luonteesta. Edelleen sähköpostien lukemiseen ja verkkosisältöjen selaamiseen ei suuria nopeuksia vaadita, mutta esimerkiksi internetissä käytävien videoneuvotteluiden toteuttaminen vaatii internetyhteydeltä jo hieman enemmän. Mitä korkeampi tiedonsiirtonopeus internetyhteyteen kuuluu, sen nopeammin erilaiset verkkosivut, ohjelmat ja tiedostot latautuvat.

Yleinen suositus etätyöskentelyä ajatellen on vähintään 50-100 Mbit/s. Tämä nopeus riittää hyvin normaalien työtehtävien hoitamiseen.

 

10 gigan yhteys soveltuu vaativaan käyttöön

Internetyhteyden nopeuteen kohdistuu paljon vaatimuksia, mikäli yhteyttä käytetään kotitaloudessa esimerkiksi sisältöjen samanaikaiseen striimaamiseen, online-pelaamiseen tai vaativien tietokoneohjelmistojen käyttämiseen. Tällöin tavallinen 1000 megan käyttöliittymä ei todennäköisesti enää riitä vastaamaan kotitalouden käyttövaatimuksia.

Tässä tapauksessa kotitalouden tarpeita palvelee parhaiten valokuitu, joka mahdollistaa 10 gigan symmetrisen yhteyden. Paras lopputulos saavutetaan, kun valokuituyhteyden jatkona on uusinta teknologiaa edustava Wifi-asema. IPP tarjoaa uutuutena jopa 10 gigan internetyhteyden myös vaativan kuluttaja-asiakkaan käyttöön.

 

 

Tutustu tarjoamiimme internetyhteyksiin kotitalouksille ja tarkista, onko alueellasi saatavilla IPP:n valokuitu.