Henkilöstöesittely: ICT-asiantuntijamme Jarkko

31.05.2023

Jarkko päätyi IPP:lle nykyiseen asemaansa monen vaiheen kautta. Hän oli vuonna 2006 työharjoittelussa ja kesätöissä neljän kuukauden ajan. Vuonna 2008 hän päätti hakea avoimella hakemuksella töihin IPP:lle ja aloittikin työt heti ilman työhaastattelua huhtikuussa erään työntekijän sijaisena. Ensimmäiset neljä vuotta hän oli verkkopuolella tekemässä korjaus- ja kytkentätöitä kupariverkon ADSL- ja puhelinliittymiin.

”Alalle päädyin, koska oli kiinnostusta tietotekniikkaan ja päädyin sitä sitten opiskelemaan. Suoritin koulun viimeisen työharjoittelun IPP:llä. Työpaikkaa IPP:ltä hakiessani en edes tiennyt, että siellä on paikka auki, joten hyvin kävi.” Jarkko Mäntylä, IPP:n ICT-asiantuntija kertoo.

Kymmenisen vuotta sitten Jarkko vaihtoi datatiimiin, jossa hän tekee töitä pääosin yritysasiakkaiden kanssa. Jarkko vastaa yritysasiakkaiden asennuksista mm. palvelinten, ohjelmistojen, palomuurien ja WLAN-verkkojen osalta. Työnkuvaan kuuluu myös edellä mainittujen ylläpito ja korjaukset. IPP:lle Jarkko tekee IPP:n oman runkoverkon sekä palvelimien ja ohjelmistojen ylläpitoa ja asennuksia sekä vastaa laitetilojen ylläpidosta ja huollosta.

”Uran kohokohtia oli hetki, jolloin siirryin datatiimiin. Mulla on ollut aiempaa kiinnostusta ja harrastuneisuutta tietotekniikkapuoleen ja pääsi se valloilleen. Datatiimin työt ovat itselleni mielekkäämpiä. Olen myös opiskellut tieto- ja viestintätekniikan ammattitutkinnon pääosin sitä työajalla suorittaen. Koulutuksen tutkinnot tuli myös tehtyä IPP:lle.” Jarkko sanoo. ”Työstäni tekee mielenkiintoista sen vaihtelevuus. Siinä myös saa ja on pakkokin kehittää itseään jatkuvasti. Muuten ei pysy kehityksen perässä. Kaikista mielekkäintä työssäni on ongelmien selvittämisestä tuleva onnistumisen fiilis.”

Viidentoista vuoden aikana on siirrytty nettiyhteyksissä kuparista valokuituun, mikä onkin alan suurimpia muutoksia. Valokuitu on mahdollistanut asiakkaille nopeammat yhteydet ja vähemmän häiriöitä sekä sitä kautta vakaampia ja parempia palveluita. WLAN-verkot ovat kehittyneet myös todella paljon. Niiden nopeudet ovat kasvaneet, salaukset ovat entistä parempia ja kapasiteetti niissä on kasvanut. Muuta teknologista kehitystä on tapahtunut myös tietokoneiden suhteen. Niiden tehot ovat kasvaneet ja kannettavien fyysiset koot ovat pienentyneet. Tietoverkkojen nopeudet ovat kasvaneet.

”Aiemmin IPP:n toiminta keskittyi vain nettiyhteyden toimittamiseen yrityksille. Viimeisen kymmenen vuoden aikana muutos on se, että datatiimi toimittaa myös ICT-palveluita asiakkaan verkkoon ja järjestelmiin.”

Jos IPP on olemassa vielä 70 vuoden päästä eli 200-vuotiaana, mitä se tekee?

”Toivon että IPP on edelleen olemassa mutta luulen että ei enää samassa muodossa” Jarkko päättää.