5 syytä, miksi hankkia taloyhtiöön valokuitu

08.03.2023

Tässä postauksessa kerrotaan viisi erilaista näkökulmaa, miksi juuri teidän taloyhtiönne kannattaa investoida valokuituun. Lopusta löytyy myös toimintaohjeet, miten saat valokuidulla taloyhtiöösi lisäarvoa.

 

1. Parannat asumismukavuutta nykyaikaisilla ratkaisuilla

Taloyhtiöt koostuvat monenlaisista asukkaista ja jokaisella on omat yksilölliset tarpeensa myös netin käytön suhteen.

Valokuitu takaa sen, että kaistaa on riittävästi jokaiselle digilaitteelle. Lisääntynyt etätyö, kodin askareet sekä vapaa-ajan vietto vaativat yhä enemmän toimivaa internetyhteyttä. Etenkin, jos useampaa digilaitetta käytetään yhtä aikaa ja kaistaa tulisi riittää myös kotitoimistolla työtään tekevälle.

Jos katsotaan hieman tulevaisuuteen, häämöttää siellä jo VR-peleistä tutut 3D-lähetykset. Nämä ominaisuudet tulevat tarvitsemaan vakaata internetyhteyttä, joten valokuitu tulee olemaan ilman muuta tulevaisuudessa asumisen perusvaatimuksia. Valokuidut tarjoavat mahdollisuuden siihen, että jokaisen taloyhtiön huoneiston asukas voi valita sellaisen yhteyden ja lisäpalvelut, jotka katsovat itselleen ja perheelleen parhaiten sopiviksi.

 

2. Lisää asumisen turvallisuutta             

Valokuidut mahdollistavat turvallisemman asumisen, sillä ne varmistavat vakaamman internetyhteyden. Vakaa internetyhteys taas varmistaa sen, että taloyhtiöön saadaan helposti käyttöön kameravalvontajärjestelmä, mutta myös turva-, infonäyttö- sekä kulunvalvontapalveluita.

Kotona työskentelevien näkökulmasta valokuitu varmistaa tietoturvallisen työskentelyn. Katkeamaton nettiyhteys takaa sen, että tiedostot tallentuvat salamana pilvipalveluihin ja palomuuri toimii moitteettomasti. Myös videopalaverit toimivat ilman äänen ja kuvan jäätymistä ja tehostavat näin työpäivän kulkua. Yhteydet eivät myöskään pätki, vaikka toisella näytöllä pyörisi suora lähetys jääkiekon arvokisamitalin jahdista. 

 

3. Ekologinen vaihtoehto

Asukkaiden energiatietoisuus on kasvanut ja yhä useammin mietitään, missä voisi sähkön osalta säästää. Tiedonsiirto laitteelta toiselle on energiaa kuormittavaa ja voi tuoda yllättäviä kuluja. Valokuitu on energiatehokas vaihtoehto, sillä se kuluttaa vähemmän sähköä kuin esimerkiksi mobiiliverkko. Valokuidun avulla pienennät taloyhtiösi hiilijalanjälkeä ja vähennät ympäristön kuormitusta.

 

4. Taloyhtiö säästää rahaa

Katkeamaton internetyhteys takaa sen, että taloyhtiöön saadaan tehokkaasti toimiva taloautomaatio. Tieto vikatilanteista, kuten poikkeavasta veden- tai sähkönkulutuksesta saadaan nopeammin huoltoyhtiöön ja vahinkoihin pystytään reagoimaan nopeammin, mikä lisää ekologisuutta, mutta säästää myös rahaa.

 

5. Nostaa kiinteistön arvoa

Tämän päivän asuja arvostaa, että etätyöskentely kotona onnistuu. Lisäksi monet kodin laitteet ovat digitalisoituneet. Kodin valinnan yhdeksi tärkeäksi kriteeriksi on noussut energiatehokkuus sekä katkeamaton internetyhteys.

Tärkeät ja arvostetut ominaisuudet ovat sellaisia, joista ihmiset ovat valmiita maksamaan ja ne tekijät nostavat myös asunnon arvoa. Näin ollen valokuituyhteydet, jotka takaavat huippunopeat ja häiriöttömät yhteydet, nostavat asuntosi tai kiinteistösi arvoa.

Kaapelin vetäminen on kertaluontoinen investointi ja huoltovälit ovat useita kymmeniä vuosia, joten pitkässä juoksussa valokuidut tuovat paljon säästöjä.

 

Miten toimin, jotta saan taloyhtiöön valokuidun?

Valokuituhankinnat sovitaan aina erikseen taloyhtiön isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen kanssa. Yksittäisenä asukkaana ole yhteydessä esimerkiksi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan, jotta valokuidun hankintaan liittyvät asiat tulevat käsitellyksi taloyhtiön kokouksissa.

Taloyhtiön hallitus on yleensä kiinnostunut hinnoista. Hinnoittelu on aina tapauskohtaista taloyhtiöstä ja asuntojen määrästä riippuen, mutta tässä suuntaa antavat hinnat:

  • Liittyminen: 1000–1500 € (alv 0%)
  • Asunnon kuiduttaminen: n. 500 € – tämän voi teettää myös millä tahansa sähköliikkeellä)
  • Nettiyhteys alk. 100M n. 20 €/kk/asunto (alv 0%)
  • Kaapeli TV 4,85 €/kk/asunto (alv 0%)
  • Päätelaite 4,85 €/kk/asunto (alv 0%)

Kannattaa myös selvittää, kuka on alueenne valokuitujen palveluntarjoaja ja kysyä tarkemmin, millaisia toimenpiteitä valokuidun vetäminen taloyhtiöön vaatii.

 

Miten IPP voi auttaa valokuituasioissa?

IPP:llä on vuosien kokemus valokuitujen vetämisestä talouksiin. Tarvittaessa asiantuntijamme voivat osallistua taloyhtiön kokouksiin ja näin saatte vastauksen heti kaikkiin valokuitua koskeviin kysymyksiin. Tutustu tarkemmin Talokuituumme.

IPP:n palvelualueitamme ovat mm. Ikaalinen, Parkano, Hämeenkyrö, Kihniö ja Ylöjärvi. Tarkista valokuidun saatavuus Saatavuuskyselystämme ja varaa sen jälkeen ilmainen kuitukartoitus!