10.12.2020

Miksi IPP purkaa vanhaa kupariverkkoaan?

Vanha kupariverkko on aikansa palvellut

Puhelinpylväät 1.jpg

Viimeisten vuosikymmenien aikana tietoliikennetekniikka on kehittynyt ja muuttanut muotoaan. Tänä päivänä kehitys on yhä nopeampaa, sillä kaikki mahdollinen siirtyy aikaa myöten nettiin ja digitalisaatio on tullut jäädäkseen. IPP on rakentanut toimialueellaan tietoliikenneyhteyksiä valokuidulla vuodesta 1994. Tällä hetkellä valokuituliittymä on saatavilla suuressa osa toimialueellamme. IPP:n kupariverkko puretaan ja poistetaan käytöstä asteittain vuoteen 2025 mennessä. Kupariverkon kautta välitettävät lankapuhelin-, laajakaista- (ADSL) ja kaapeli-tv-palvelut lakkaavat asetetun aikataulun mukaisesti.

Kupariverkon purkaminen on tarpeen, koska sen tekniikan tarjoama kapasiteetti ei enää riitä tämän päivän tiedonsiirtotarpeisiin. Vanhan verkon ylläpitokustannukset nousevat käyttäjämäärän laskiessa sekä korjauksessa käytettävät tarvikkeet alkavat loppua. Suuri osa kupariverkosta on sähköyhtiöiden pylväissä, joita poistuu koko ajan käytöstä sähköyhtiöiden viedessä kaapelia maahan.

Useat uudet pilvipohjaiset palvelut sekä esimerkiksi HD- ja UHD-TV-lähetykset vaativat toimiakseen valokuituverkon, joka on nopeudeltaan ja toimintavarmuudeltaan ylivertainen. IPP:n valokuituverkko on kapasiteetiltaan sellainen, että se  tulee palvelemaan seutumme asukkaita pitkälle tulevaisuuteen.

Valokuituliittymän kiinteät hankintakustannukset löydät www.ipp.fi/yksityisille/netti sekä kuitusaatavuuden pääset tarkistamaan www.ipp.fi/yksityisille/saatavuuskysely